Διάλεξη “Από το Γράμμα στο Κτίσμα”, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, 17/1/23

Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του 3ικαστικού 3ργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας, ο εικαστικός, ερευνητής και designer Έννιος-Έρως Γιώγος , θα παρουσιάσει εξ αποστάσεως την διάλεξη: “Από το Γράμμα στο Κτίσμα – Μια Φράκταλ Προσέγγιση του Πολιτισμού”, την Τρίτη 17-01-2023, στις 11:00 σε ανοιχτό κάλεσμα για το κοινό με γενικό τίτλο:“Από το Γράμμα στο Κτίσμα – Μια Φράκταλ Προσέγγιση του Πολιτισμού”.

Η παρουσίαση  θα γίνει δια ζώσης στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος του κεντρικού κτηρίου και  διαδικτυακά στην εικονική αίθουσα 3 του ΤΕΕΤ Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας ΠΔΜ  . Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό στον σύνδεσμο  https://zoom.us/my/uowm.eetf3, Meeting ID: 680-447-7017 και επιτόπου.

Διάλεξη του εικαστικού Έννιου-Έρωτος Γιώγου “Από το Γράμμα στο Κτίσμα – Μια Φράκταλ Προσέγγιση του Πολιτισμού”

 

Παράλληλα με τη διάλεξη, ο κ. Γιώγος θα παρουσιάσει και ένα μέρος του εικαστικού και σχεδιαστικού του έργου, που πραγματεύεται τα θέματα και τις ιδέες που θα συζητηθουν στην παρουσίαση.

 

Η διάλεξη θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρήσης μιας φράκταλ διάστασης στην σχεδιαστική πρακτική του χώρου, με έμφαση στη σχέση μεταξύ Γλώσσας και Αρχιτεκτονικής. Η έρευνα που παρουσιάζεται θα εξετάσει τις σημασιολογικές και συντακτικές ιδιότητες που απέκτησαν τα αρχιτεκτονικά σημάδια σε σχέση με τα γλωσσικά σημεία, κατά τη μεταμοντέρνα περίοδο 1960-1970. Ο Γιώγος θα συζητήσει για τη γλώσσα των προτύπων, μια μέθοδο σχεδιασμού και οργάνωσης πολύπλοκων συστημάτων που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον C. Alexander το 1977, και το πώς σχετίζεται με τη γεωμετρία φράκταλ και τη μη γραμμική (χαοτική) φύση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, την επιστήμη της πολυπλοκότητας και την ανάδυση. Θα συζητηθούν επίσης οι επιπτώσεις της βιοφιλίας στην κατανόηση της φράκταλ  δομής του ανθρώπινου εγκεφάλου και οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ευημερία.

 

Ο Έννιος-Έρως Γιώγος είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η έρευνα και η πρακτική του διερευνούν τη σχέση μεταξύ γλωσσολογίας, τέχνης και αρχιτεκτονικής σε αναζήτηση νέων βιώσιμων προσεγγίσεων αύξησης της ευζωίας(wellbeing) μέσω της τέχνης και του σχεδιασμού. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στον κλάδο της γλυπτικής και η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Το 2013 έγινε η μόνιμη τοποθέτηση γλυπτού του στον δημόσιο χώρο του Δήμου Ψυχικού-Φιλοθέης και από το 2019 έργο του ανήκει στη συλλογή του μουσείου Μπουζιάνη. Το 2021 εικαστική του πρότασή επιλέχθηκε από το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών  European Cultural Heritage On Stage (ECHO II) για την Ελλάδα, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό λογοτύπου και έχει εικονογραφήσει 2 βιβλία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Περισσότερα για το έργο του μπορείτε να βρείτε στο https://www.giogosdesign.com/

 

Αναφορές:
https://floroieikastikoi.blogspot.com/2023/01/1712023.html

Leave A Comment